Козметика „waterproof“, „water resistant“, „long-lasting“?

Забелязвали ли сте в магазина или в интернет козметика с надпис „waterproof“, „water resistant“ или „long-lasting“? А знаете ли каква е точно разликата между тях?

На първо място нека свържем тематично горните термини с козметиката, най-точно с грима. На второ място, нека дефинираме накратко, но правилно тези три понятия като думи. Ще използвам за случая Oxford English Dictionary, който казва следното:
Waterproof: непромокаем към водата
Water-resistant: способен да устои на проникването на водата до някаква степен, но не напълно.
Long lasting: който издържа дълго време.

Прави ми впечатление, че много клиентки не са в състояние да обяснят разликата между тях. Което води логично до невинаги добра преценка за случая, когато да закупят съответните продукти, както и да ги употребят.
Най-често се мисли, че и трите варианта козметика са разновидност на устойчивостта към вода. Това не е точно така, ще се опитам да обясня защо по-долу.
Да започнем с това, че най-важното е просто да не пипаме грима си. Няма грим, който да издържи на търкане или бърсане.

Waterproof, в контекст грим и козметика, означава наистина „водонепромокаем към водата“, текстурата е на практика такава, че гримът издържа и остава безупречен дори и при гмуркане в морето или басейна. Това е най-дълготрайната форма грим и козметика. Подразбира се, че е подходящ за плаж, ваканции, пътувания. Помнете, че този вид грим е толкова устойчив, че се отстранява само със специфични измиващи средства,  в противен случай е на практика незаличим. Най-подходящи средства за отстраняването му са тези на маслена основа или двуфазни (емулсионни), или двуфазни тип „лосион“.

Water resistant грим и козметика на професионален език означава „водоотблъскващ“.  Гримът издържа на изпотяване в горещите летни дни, дори до някаква степен при влизане в морето и т.н., но принципно не е точният продукт за целодневен макияж по време на морска ваканция или такава с басейн. Водоотблъскващи са повечето спирали на пазара, като това не трябва да се бърка с водоустойчивите спирали, на които изрично е указано waterproof. Има голяма разлика във формулирането и поведението на двете текстури върху миглата. Този грим издържа  сравнително добре, дори под душа. Най-подходящи средства да го почистим са емулсионните продукти – тоалетните млека и т.н.

Long lasting козметика означава само и единствено дълготрайна козметика. Тя няма отношение към евентуален афинитет или липса на такъв към водата и не бива да се свързва с устойчивост към нея. Означава в най-общи линии, че ако се гримираме сутринта, не би трябвало да има риск от „фалове“, като например размазване или разтичане по време на деня. Този вид грим е подходящ за неекстремни за грима ситуации като работа в офиса, разходки в парка или градски шопинг.

До скоро и бъдете красиви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.